söndag, januari 21, 2007

Expressen i turnèbussen

Expressen följde med oss en helg. Vet inte om de hade som ambition att skriva något avslöjande, men som man kan utläsa av texten så fanns de flesta skandalerna i journalistens förhoppningar om något smaskigt. Det finns ett lösryckt utttalande från våran basist där han uttalar sig negativt om tandställningar, vilket självklart ledde till en hel drös med ledsna fans som hade tandställning. Självklart var det sådana uttalanden som Expressen njöt av att få publicera, till eder som hade tandställning vid den tidpunkten: allt är lösryckt ur sitt sammanhang.

TJEJERNA FALLER FÖR SHANGHAI
Av MARIA EKSTRAND
ARVIKA (Expressen).
Det är dags att sluta mäta en grupps popula­ritet i antal skrivna autografer. Poängen är VAR de skrivs. Och inte är det i vanli­ga hederliga autograf­block när SHANGHAI är ute på turné.
Shanghai är den nyaste svenskapopgruppen.I november kom deras första LP, den har snart sålts i 15000 exemplar. Under vintern har de legat på både Svensktoppen och Tracks-listan med låten "Bang Bang".Men bandet är inte recen­senternas älsklingar.
Ordet "blöjpop" förekommer ofta, och det finns de som kal­lar deras musik för en föro­lämpning mot varje tänkande åttaåring.Må så vara.Shanghai vet var de går hem: Hos tjejerna.
Och så skakar de på sina små huvuden, alla fem.
För innan Shanghai blev poppis visste varken Ulf Sö­derberg, (sång), Rex Gisslen (keyboard), Niklas Bergqvist (bas), John Sandh (gitarr) eller Ralph Björklundh (trummor) vilken värld som väntade dem.
Flickorna svimmar, berät­tar Ralph, 23, och ser bestörtut. Och det är klart att vem som helst blir rädd när 20 flickor dånar framför fötterna på en och får bäras ut bakom scenen av vakter.
Autografer på magen
Men det är inte fullt så en­kelt och det gör Ulf, 21, lite bister:
De flesta fejkar, säger han. De ler när vakterna bär ut dem. Sånt är bedrägeri. När vi kom ut efter premiärspelningen stod alla 20 och sminkade sig i våran loge,säger Ralph. Efter varje spelning ska det skrivas autografer, som i Arvi­ka i fredags.Vet du var vi skrev, un­drar Rex, 21, och ser mycket förtjust ut. Nä...På tuttarna!Och på magen alldeles vid troskanten, säger Ulf.
Fast det är inte efter varje spelning flickorna drar upp tröjorna och ned byxorna, det tillstår alla i gruppen.Det är inte heller så att alla av Shanghais fans är tonårs­flickor, det finns tonårspojkar också.-Kanske tre av tio är killar, tror de.Problemet är inte killarna som gillar oss,utan killarna som är ihop med tjejerna som gillar oss förtydligar Ulf. Somliga av de killarna har mord i blicken.
Hotar med stryk
Då blir alla fem rädda när svartsjuka ynglingar hotar med stryk och allmän förban­nelse ifall inte Shanghai pac­kar sig ifrån ort och ställe i rödaste rappet.Flickornas hysteri ger också Shanghai dåligt rykte. Historierna går om ovänskap med bå­de arrangörer och hotellägareför livlig trafik av småflickor Och man undrar. Varför skulle inte fem 20-åriga pojkar plocka för sig när rader av fräscha17-åringar gör vad som helst för att få träffa dem.Om de ändå vore fräscha,säger John och suckar. Och om de inte hade tand­ställning, säger Niklas.
Bortsett från det så är både Ulf och John mer eller mindre sammanboende med varsin flicka och Rex är förlovad, fast han bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Södertälje.
De är ändå fem rätt så vanli­ga grabbar som sjunger om hjärta och smärta. Det är Ulf som skriver texterna.Ibland är låtarna naiva, jag vet det, säger han, men det är sa svårt att skriva på
svenska och så är det svårt om det andra, om politik och sånt, för politik är en stor och allvarlig fråga. Kärlek är också allvarligt och alla ungdo­mar ska kunna känna igen sig, men politik är ändå allvarliga­re.Det ansvaret tar inte Ulf på sig att lösa världsproblem.
Kock eller filmstjärna
Att fem unga män från Sö­dertälje blivit idoler gör dem varken till helgon eller busar, det är musiken som gäller nu.
Om de någon gång tröttnar på att spela skulle de kunna tänka sig andra jobb. Ulf vill eventuellt bli filmstjärna, John har redan spelat in filmen "Små gröna män från Yr" som. snart får premiär. Rex vill egentligen Inte sluta spela, utan funderar på en framtid som musiklärare. Niklas tän­ker bli kock för det var han innan han blev popidol. Jag ska bli egen företagare och gifta mig och skaffa barn, säger Ralph
Men då undrar Rex om Ralph är pervers.
Så lågt behöver man ändå inte tänka.
FOTNOT: På torsdag spelar Shanghai i Hofors och på fre­dag i Hudiksvall.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kul att detta ligger utlagt =). Själv var man ju bara runt 10-11 år när detta måste ha publicerats, så det var kul att läsa det nu./Anjela

8:40 em  

Skicka en kommentar

<< Home